Afspraak maken?

Bel 0541-352066

Scoliose

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er kan ook een verdraaiing zichtbaar zijn van de wervels in de vorm van een zogenaamde gibbus. Scoliose kan structureel of niet structureel zijn. Een niet structurele scoliose wordt ook wel een houdingsscoliose genoemd en is goed corrigeerbaar. Een structurele scoliose kan niet volledig gecorrigeerd worden.

Oefentherapie: verschil jongeren en volwassenen

De oefentherapeut heeft een belangrijke rol in het geven van houdings- en bewegingsadviezen, het aanleren van oefeningen om bepaalde spieren te versterken en anderen op lengte te brengen en het bewust worden van de eigen voorkeurshoudingen. Bij jongeren is de oefentherapie vooral gericht op de juiste houding en het voorkomen van verergering (en zo mogelijk corrigeren) van de scoliose. Bij volwassenen zijn de oefeningen vooral gericht op verbetering van de houding, ademhaling en vermindering van klachten.

Onderaan deze pagina vindt u aanvullende informatie over scoliose in het PDF-bestand.

Geen verwijzing nodig

Uw huisarts of specialist kan u naar een oefentherapeut verwijzen, maar ook zonder verwijzing kunt u terecht. Ook wanneer u twijfelt of er sprake is van een scoliose bij u of uw kind kunt u een afspraak maken bij een oefentherapeut, deze zal de stand van de wervelkolom dan beoordelen en u eventueel verwijzen naar uw huisarts.

In onze praktijk werken Jeanet Lubeck en Jessy oude Wolcherink, oefentherapeuten, veel met scoliose zowel bij jongeren als volwassenen.

Meer informatie? Kijk op de website van de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck: www.vvocm.nl of op de website van de Vereniging van Scoliosepati├źnten: www.scoliose.nl

Download “Scoliose”