Afspraak maken?

Bel 0541-352066

COPD

COPD revalidatieprogramma

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen; chronische bronchitis en longemfyseem). Het hindert u bij het ademhalen.

Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. Roken is de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Chronische bronchitis komt alleen voor bij volwassenen. Wanneer kinderen ‘bronchitis’ hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

Bewegen geeft lucht

Wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, is het extra belangrijk dat u beweegt. Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. In samenwerking met het ziekenhuis MST in Enschede is er een fysiotherapeutisch trainingsprogramma ontwikkeld voor COPD-patiënten, waarin de nadruk ligt op een gedragsverandering ten aanzien van bewegen. Dit traject wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeuten. Het trainen vindt zowel individueel als in groepsverband plaats, met mensen die ook bekend zijn met COPD.

Vergoeding

Vergoeding van deze programma’s valt onder de fysiotherapievergoeding van de zorgverzekeraar en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringspakketten of het basispakket, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

De COPD patiënten worden begeleid door de fysiotherapeuten Els Sleiderink en Anouck de Wacht. Zij zijn aangesloten bij ChronischZorgnet en Hartvaatlong netwerk.